Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

QSO VIA SATELLITE



Για να μιλήσουμε μέσω ενός δορυφόρου απαιτείτε να έχουμε έναν πομποδέκτη V/U , μια κεραία V/U κατευθυνόμενη , στην οποίαν να έχουμε δυνατότητα να ελέγχουμε το AZIMUTH και το ELEVATION ( αυτό γίνετε με ρότορες που τους τοποθετούμε στο κεραιοσύστημα μας )και ένα πρόγραμμα να παρακολουθούμε την θέση του δορυφόρου για να ξέρουμε το AOS και το LOS του (αυτά είναι τα σημεία οπου εμφανίζεται και το σημείο οπου χάνεται ).
Ρυθμίζουμε την συχνότητα uplink και downlink λαμβάνοντας uπόψιν και το doppler και περιμένουμε να ακούσουμε τον δορυφόρο .Όταν τον ακούσουμε και εφόσον δεν μιλάει κανείς ( πολύ σπάνιο πράγμα ) μετά το πέρας της ομιλίας του χειριστή κάνουμε την κλήση μας ,και πραγματοποιούμε το qso. Κατά την διάρκεια του qso γυρίζουμε την κεραία πάντα έτσι ώστε να ακολουθεί την πορεία του δορυφόρου μέχρι να τον χάσουμε στο τέλος του ορίζοντα μας.
Προσπαθούμε να μην λέμε άσκοπα λόγια διότι το χρονικό διάστημα που έχουμε στην διάθεση μας είναι πολύ λίγο. και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε για να κάνουμε όσα περισσότερα qso μπορούμε .Μπορούμε επίσης να κάνουμε qso μέσω satellite και φορητοί, κινώντας την κεραία με το χέρι μας.
Είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται πολλές φορές από ραδιοερασιτέχνες συνδυάζοντας την βόλτα στο βουνό ή στην θάλασσα με ένα πετυχημένο qso via satellite.
Περισσότερα για τους ραδιοερασιτεχνικούς δορυφόρους , για τις συχνότητες uplink ,downlink , όσο και για τις διαμορφώσεις που εξυπηρετούν μπορείτε να μάθετε από την ιστοσελίδα http://www.amsat.org/
Σας εύχομαι καλά και πολλά qso …………73

Ευχαριστώ τον SV1EPN για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες...μπορείτε να επισκευθείτε το site του και να αντλήσετε και αλλες χρήσιμες τεχνικές πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: